söndag 8 november 2015

Fars dag i år igen.

Världens bästa pappa.. Min pappi

Jepp, så firar vi fars dag i år igen som aaaalla andra år. Min pappa bor en bit ifrån så honom har jag redan ringt för att prata lite med och Marys pappa var med oss på event i Malmö så hon ville fira honom när hon kom hem igen. Hon har köpt en jättefin ljuslykta från Ljuva Hem uppe i Överby som han ska få. Min egen pappa får sin present när jag kommer ner nästa gång, det han vill ha är antingen för tungt eller otympligt att skicka på posten.. och några stumpar får han ta mej 17 inte för det får han så ofta av mamma. Slips det använder han inte heller. :)
En fråga jag fick av Mary var varför vi firar fars dag. Jag gick in på Wikipedia och såhär står det:
"Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.
Fars dag firades första gången den 19 juni1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november."
Med andra ord så är det ett kommersiellt jippo och inte längre en kärlekshandling från son/dotter till sin far. Varför måste handlarna alltid förstöra allt?
Mary undrade nu varför de flyttat fars dag och fick till svar att då hinner papporna spara ihop pengar till mors dag så de kunde köpa en finare present.
I'm all about the money....
Vi ses
Trasselmaja

1 kommentar:

  1. Så sant, så sant, det är ett jippo i pengarnas "snöre", men ändå blir det lite sura miner om man (gu'förglömme) glömmer av att ringa eller hälsa på, _just den dagen_ ! :D
    Men vi älskar 'päronen' ändå! Kram systeryster!

    SvaraRadera