tisdag 21 oktober 2014

Att tänka på inför skilsmässan.

Det finns mycket att ta i beaktande när man väl bestämt sig för att ta det stora steget från att vara äkta make/maka till att bli singel. Det är inte bara praktiskt jobbigt utan även känslomässigt jobbigt. Det finns en bra blogg där du kan gå in och kika lite då och då som heter Separation.se Den är guld värd och har hjälpt mig genom funderingar och tvivel.

Att tänka på vid skilsmässa:

Hur ska allt delas upp?

Lösöre och ev pengar. Man måste göra en bodelning där man delar hemmet som man skapat tillsammans. Alla papper får du hos skatteverket och i samband med att anmälan görs så betalas det in en summa på deras konto. I bodelningen ingår även giftorättsgods, dvs all egendom som inte är enskild egendom. Alla pengar på ev bankkonton ska även delas upp. Dock behöver man inte räkna med kläder och smycken.
Bodelningen ska vara skriftlig och underskriven av oss båda, handlingen ska därefter lämnas till och registreras hos skatteverket.

Namnet:

Det namn du fick som gift behåller du om du vill och vill du byta kan du byta tillbaka till ditt gamla namn. Vill du ta ett helt annat kontaktar du Skatteverket och så hjälper dom dig men det kostar en slant.

Adressändring:

Allt detta görs ju via datorn nu för tiden, eller i telefonen. Men det är viktigt att det blir rätt i alla register. Hur många gånger har vi inte suttit och skrattat åt reklamen, där han som gick och vattnade blommorna inte fick posten från balettakademien i London för att han inte gjort rätt adressändring.

Bostad:

Det kan vara bra att ställa sig i bostadskö samma dag som man tänker tanken på skilsmässa. Här i Stockholm är det mellan 4 - 25 år beroende på vart man vill bo. I Södertälje är det mellan 2-4 år, i Botkyrka är det nästintill omöjligt om du inte redan bor i Botkyrkabyggen och på Söder är det mellan 15 - 20 år.. Hur det är i övriga landet har jag ingen aning om men det är som alla vet är det bostadsbrist i större delen av vårt vackra land.

Har man dessutom barn ihop bör man ju tänka på barnets/barnens bästa. Att de får närhet till båda föräldrarna och att man faktiskt inte kan flytta hur som helst utan den andre förälderns godkännande. Man kan t ex inte flytta från Stockholm till Ystad utan att ha den andre förälders godkännande.

Hur blir det sen med vårdnaden om barnet/barnen?  Ja, det är ju upp till er som föräldrar. Kan ni ha delad vårdnad? Ska det vara varannan vecka eller ska det blir helgpappa/helgmamma.

Det är mycket att fundera på inför en skilsmässa...

3 kommentarer:

 1. Du kommer att klara det här galant och vi finns som stöd i vad du än gör, det vet du <3
  Finaste moster, du är så stark. Jag är så glad att du kämpar på.

  SvaraRadera
 2. Nu ligger rätt svar uppe i tävlingen gissa kändisen

  SvaraRadera
 3. Tack Leni för dina söta ord och tack Johanna. :-) Jag ska snarast skriva ett inlägg och maila.

  SvaraRadera