söndag 16 februari 2014

Schyssta bananer och Loppi
Jag är med på Loppis facebooksida och idag läste jag något som jag vill dela med mig av som är viktig i denna värld av sociala medier. De har tagit initiativ till "Schyssta Bananer - för en snällare bloggvärld"

Det är tyvärr så erhört vanligt med mobbing och smutskastning på såväl på bloggarna som på fb och även instagram. Människor som inte ens har träffat en skriver så smärtsamma saker som leder till dåligt självförtroende och i värsta fall självmord. Jag har flertalet gånger läst i tidningar och på hemsidor om tjejer och killar som begått självmord för att någon eller några har skrivit ner dom totalt och tryckt ner dom i skorna.
Varför då?? Bara för att de som bloggar vågar stå för det de skriver även om det inte är bara vackra saker. Jag funderar på om det inte är ren skär avundsjuka...

Nedan här är ett urklipp från deras hemsidan, Loppi ,där de skrivit om kampanjen och vad den innebär.

"Alla behöver inte tycka lika. Man behöver inte ens gilla varandra – men man måste respektera varandra.

Bloggvärlden växer så det knakar. Enligt Twingly finns det idag över 400 000 svenska bloggar. Och några som tar stor plats i bloggosfären är de kvinnliga föräldrabloggarna. Fantastiskt kul tycker vi. Men vi har också märkt något som känns mindre roligt. Nämligen att konkurrensen mellan de kvinnliga bloggarna har blivit tuffare. Tonen har hårdnat. Kommentarsfälten fylls stundtals av elaka kommentarer och taskiga påhopp. Ibland rena mobbingen mot en enskild bloggare.
I ett avsnitt av Loppipodden har storbloggarna Hannah Graaf och Ebba von Sydow berättat om hur de dagligen stöter på tuffa kommentarer i sina bloggar. Andra mammor som med hjälp av pekpinnar och hårda ord försöker göra sin röst hörd. Varför? Vad är det som driver dessa? Avundsjuka? Missunnsamhet? Osäkerhet? Förmodligen en blandning. Och visst spelar anonymiteten på nätet in. Bakom tangentbordet är det lätt att häva ur sig saker som man annars aldrig skulle säga till en person man aldrig träffat. Men för den som läser kommentarerna blir smärtan minst lika stor. Kanske sårar de skriftliga kommentarerna ännu mer?
På Loppi jobbar vi för att våra bloggare ska trivas tillsammans. Att vi ska stötta varandra. Samverka istället för att motverka. Och nu tar vi detta arbete ett steg längre. Vi drar härmed igång initiativet ”Schyssta bananer – för en snällare bloggvärld”. Vi vill göra bloggsfären lite snällare, lite schysstare och lite bättre.
Därför uppmanar vi nu alla bloggare, på alla portaler, att lägga in Schyssta bananer-loggan i sina bloggar.
Genom att ansluta dig till vår kampanj visar du att du tagit ställning.
Därför uppmanar vi nu alla bloggare, på alla portaler, att lägga in Schyssta bananer-loggan i sina bloggar.
Genom att ansluta dig till vår kampanj visar du att du tagit ställning.

Du visar att du:
- Tar avstånd från nedlåtande, diskriminerande och elaka bloggkommentarer
- Främjar ett bloggklimat där alla stöttar, peppar och värnar om varandra

Inga fler hårda ord. Inga taskiga kommentarer. Ingen missunnsamhet. Inga fler hårda armbågar.
Hjälp oss att göra bloggvärlden lite snällare. Schyssta bananer, helt enkelt.

Här är två länkar till Schyssta bananer:

http://loppi.se/schysstabananer
http://loppi.se/files/2012/02/Schyssta-bananer-2.jpg

3 kommentarer:

 1. <3 Ska genast lägga upp shyssta bananer, med länk till Loppis bloggsida också!

  kram syrran!

  SvaraRadera
 2. Sådär ja! Nu är du igång :-)

  SvaraRadera
 3. Ska kika på detta så fort jag hinner, vill vara med i kampanjen jag också.

  Hälsningar Nadja

  SvaraRadera